ΑΛΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΥΓΑ - ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ

ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ


Κοκκυγοδυνία – άλγος στον κόκκυγα ονομάζεται ο πόνος που παρουσιάζεται στο τελικό όριο του κόκκυγα ή πέριξ αυτού.


Ο κόκκυγας αποτελεί το τελικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης και αποτελείται από 3-5 οστάρια τα οποία είναι συνήθως συνοστεωμένα μεταξύ τους.  Το σχήμα των οστών του κόκκυγα είναι τριγωνικό αλλά η φορά και η δυνατότητα κίνησης των οσταρίων μεταξύ τους διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Πάνω στον κόκκυγα προσφύονται διάφοροι μύες, τένοντες και σύνδεσμοι. 
Οι γυναίκες είναι πιο επηρρεπής στις κακώσεις του κόκκυγα λόγω του ότι διαθέτουν φαρδύτερη λεκάνη και ο κόκκυγας είναι πιο εκτεθειμένος.

Η κάθετη μορφολογία του κόκκυγα (ιδιοσυστασιακό), μπορεί να αποτελέσει την αιτία της κοκκυγοδυνίας


Ο κόκκυγας -Coccyx- αποτελεί το τελευταίο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (κόκκινος κύκλος)
 

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΑΛΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΓΑ

Ο πόνος στη περιοχή του κόκκυγα οφείλονται κυρίως σε τραυματισμό. 

 • Άμεση κάκωση του κόκκυγα από πτώση του ατόμου σε καθιστή θέση πάνω σε σκληρή επιφάνεια αποτελεί και την συνηθέστερη αιτία της κοκκυγοδυνίας (άλγος του κόκκυγα)
 • ‘Αμεση κάκωση του οστού από χτύπημα κατά τη διάρκεια των αθλητικών κακώσεων ιδιαίτερα σε αθλήματα επαφής
 • Ο κόκκυγας μπορεί να υποστεί κάκωση κατά τη διάρκεια της γέννησης
 • Επαναλαμβανόμενα φορτία και τριβή στο οστούν του κόκκυγα όπως συμβαίνει στη ποδηλασία ή και σε άτομα που η φύση του επαγγέλματός τους είναι να κάθονται (χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών) αποτελεί άλλη μια συχνή αιτία κοκκυγοδυνίας.
 • Λιγότερο συχνές αιτίες κοκκυγοδυνίας αποτελούν τα τοπικά οστεόφυτα, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζουν πίεση στις ρίζες των νεύρων, τοπικές λοιμώξεις και όγκοι.
 • Άγνωστη αιτία που προκαλεί τον πόνο. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΓΑ

 • Ο πόνος αποτελεί το κυρίαρχο σύμπτωμα της κάκωσης του κόκκυγα και συνοδεύεται από αιμάτωμα στην περιοχή αν προέρχεται από τραυματισμό
 • Επιδείνωση του πόνου όταν το άτομο κάθεται για πολλή ώρα
 • Πόνος κατά τη διάρκεια εκκένωσης του εντέρου (αφόδευση)
 • Επιδείνωση της κοκκυγοδυνίας αναφέρουν μερικές φορές οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης


Η καθιστική θέση με κλίση του κορμού προς τα πίσω ασκεί φορτία στην κορυφή του κόκκυγα


Η κλίση του κορμού προς τα μπροστά συνήθως ανακουφίζει από την κοκκυγοδυνία διότι δεν εξαρμόζονται φορτία στον κόκκυγα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 • Ακτινογραφία του κόκκυγα η οποία μας δίνει κυρίως πληροφορίες για το αν υπάρχει κάταγμα των οσταρίων, εξάρθρημα αυτών, να αξιολογηθεί η πορεία των οσταρίων.
 •  Σπινθηρογράφημα οστών τριών φάσεων με γ- κάμερα για την λεπτομερέστερη αξιολόγηση του τοπικού οστικού μεταβολισμού (ανάδειξη του κατάγματος ή άλλης αιτίας όπως η όγκοι)
 • Μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας, του ιερού οστού και του κόκκυγα για την αξιολόγηση των μαλακών μορίων πέριξ των οστών , των μεσοσπονδυλίων δίσκων στην οφυιϊκή χώρα και την σχέση τους με τις αναδυόμενες νευρικές ρίζες.


Γωνίωση του κόκκυγα μετά από άμεση κάκωση - πτώση στο έδαφος (κόκκινο βέλος)


Μαγνητική τομογραφία κόκκυγα (οβελιαία διατομή)


Φλεγμονή στου κατώτερους σπονδύλους του κόκκυγα η οποία προκαλεί έντονο άλγος στη περιοχή

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑΣ

Η πρόληψη κατά κανόνα αποτελεί και την σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Η περισσότερες περιπτώσεις κοκκυγοδυνίας είναι τραυματικές (κακώσεις κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στο χιόνι ή τον πάγο) και δύσκολα μπορούν να αποφευχθούν.
Η χρήση ειδικών προστατευτικών υλικών (μαξιλαράκια) στην περιοχή του κόκκυγα αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση.

Για τις περιπτώσεις που η κοκκυγοδυνία οφείλεται σε αιτίες όπως η χρόνια τριβή και πάλι η χρήση ειδικών τύπων μαξιλαριών θα βοηθήσει αποτελεσματικά.  Επίσης η αλλαγή του τρόπου που καθόμαστε δηλαδή μεταφέροντας λίγο το βάρος του κορμού προς τα μπροστά μειώνει κατά πολύ την πίεση που ασκείται στον κόκκυγα.
Η μικρή και συχνή διακοπή από την καθιστική εργασία μας μπορεί να βοηθήσει. 
Η εναλλακτική στάση εργασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή π.χ. σε όρθια θέση έχει ήδη εφαρμοστεί σε ασιατικές χώρες.


Ειδικό μαξιλάρι με κενό στο σημείο του κόκκυγα για την αποφυγή της φόρτισης του οστού


Καθιστή θέση πάνω στο ειδικό μαξιλάρι.  Το σημείο του κόκκυγα βρίσκεται στο κενό αποφεύγοντας έτσι την πίεση σ' αυτόν (βέλος)


Μαξιλάρι ελαστικό με αεροθάλαμο τύπου Donut.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

Η θεραπεία της κοκκυγοδυνίας απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή από πλευράς ασθενούν και η συμμόρφωση του στις οδηγίες του θεράποντα Ορθοπαιδικού.

 • αποφυγή παρατεταμένης διάρκειας καθίσματος από πλευράς ασθενούςΗ χρήση ειδικών βοηθημάτων – μαξιλαριών "doughnut pillow"  ( κατά τη διάρκεια της καθιστικής θέσης είναι απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 3-6 μήνες.
 • Η κοκκυγοδυνία που προέρχεται από κάκωση (π.χ. επανειλημμένες πτώσεις κατά τη διάρκεια εκμάθησης snowboard) αντιμετωπίζεται αρχικά με παγοθεραπεία για τις πρώτες 48 -70 ώρες μετά την κάκωση.  Εφαρμογή πάγου τοπικά στον κόκκυγα 7-10 λεπτά, 4-8 φορές το 24ωρο αποτελεί για λογική πρόταση.
 • Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων τις πρώτες 7-10 ημέρες αν πρόκειται για άλγος του κόκκυγα που δεν οφείλεται σε κάκωση και χρήση μόνον παυσίπονων π/χ παρακεταμόλης με κωδείνη (lonarid N) αν η κοκκυγοδυνία οφείλεται σε κάκωση για 10 περίπου ημέρες.
 • Η χρησιμοποίηση τοπικής έγχυσης κορτιζόνης όταν η κοκκυγοδυνία δεν υποχωρεί με τα συντηρητικά μέτρα αποτελεί ένα ακόμα μέτρο
 • Η έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων PRP τοπικά στη περιοχή βοηθά στην υποχώρηση της τοπικής φλεγμονής με φυσικό τρόπο.
 • Η φυσικοθεραπεία προσφέρει σοβαρή επικουρική βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος αν τα παραπάνω μέτρα δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image