ΓΑΓΓΛΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ - ΓΑΓΓΛΙΟ

ΓΑΓΓΛΙΟ - ΓΑΓΓΛΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ


Η γαγγλιακή κύστη αποτελεί η συχνότερη καλοήθη κλινική οντότητα η οποία αφορά στην στην περιοχή του καρπού, στην ραχιαία ή παλαμιαία επιφάνεια αυτού.
Η κύστη αυτή περιέχει μια διάφανη γέλη (gel), η οποία προέρχεται είτε μέσα από τις αρθρώσεις των οστών του καρπού, είτε από τα έλυτρα των τενόντων της άκρας χειρός.
Το μέγεθος της κύστης μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και την δραστηριότητα του ατόμου (χειρονακτική εργασία).
Μπορεί να εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του γόνατος όπως τα δάκτυλα του χεριού, το πόδι και το γόνατο.
 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η αιτιολογία του νοσήματος δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι σήμερα.  Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν χειρονακτική δραστηριότητα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και
σε ανθρώπους που δεν καταπονούν ιδιαίτερα το άνω άκρο τους.  Σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κα), τα ποσοστά εμφάνισης του γαγγλίου είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τρεις είναι κυρίως οι προβληματισμοί του ατόμου που πάσχει από γαγγλιακή κύστη.

  • Αν η κύστη μπορεί να συνδεθεί με κακοήθεια
  • Ο πόνος και ίσως τα μουδιάσματα στον καρπό και το χέρι
  • Ο αισθητικός παράγοντας ιδίως σε γυναίκες αν το γάγγλιο έχει μεγάλες διαστάσεις

Το γάγγλιο δεν είναι απαραίτητα μια επώδυνη κατάσταση. Μπορεί κατά την ψηλάφηση και την πίεση να προκληθεί πόνος στην περιοχή αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως αν η κύστη βρίσκεται σε ανατομική
συνάφεια με νευρικά στελέχη.


Μεγάλη γαγγλιακή κύστη στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού.  Το γάγγλιο εκτός του πόνου που προκαλεί στoν ασθενή, αποτελεί και ένα αισθητικό πρόβλημα.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ανάπαυση του χεριού και αποφυγή άρσης βάρους για χρονική περίοδο 20-40 ημερών.  Το γεγονός αυτό μπορεί να περιορίσει το μέγεθος της κύστης. 
Η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του μεγέθους του γαγγλίου γιατί ουσιαστικά περιορίζει τη δραστηριότητα της πηχεοκαρπικής δίχως όμως αυτό να μπορεί να θεραπεύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Η αναρρόφηση του gel της γαγγλιακής κύστης με βελόνα μπορεί να περιορίσει το μέγεθος του γαγγλίου αλλά η υποτροπή στα αρχικά επίπεδα είναι ταχεία γι αυτό δεν αποτελεί επίσημη θεραπευτική πρόταση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

Η χειρουργική θεραπεία με μικροχειρουργικές τεχνικές, αποτελεί την ουσιαστική θεραπευτική προσέγγιση για την λύση του προβλήματος.

1ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ


Μεγάλο γάγγλιο στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού σε νέα γυναίκα.


Μικροχειρουργική παρασκευή του γαγγλίου μεγάλου μεγέθους το οποίο έρχεται σε στενή επαφή με κλάδο του κερκιδικού νεύρου γεγονός που προκαλεί τα μουδιάσματα και τον πόνο στον καρπό και το χέρι. Η γαγγλιακή κύστη διαχωρίζεται από το νεύρο και αφαιρείται en block.  Στην φωτογραφία η λαβίδα κρατά το νευρικό στέλεχος και κάτω από αυτό φαίνεται καθαρά η υπερμεγέθης κύστη.


Το γάγγλιο έχει αφαιρεθεί.  Το νευρικό στέλεχος διατηρείται ανέπαφο.

Πριν και μετά τη μικροχειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της γαγγλιακής κύστης του καρπού

2ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Ασθενής 60 ετών με μεγάλη γαγγλιακή κύστη στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού και της άκρας χειρός.



Υπερτροφικά τοιχώματα της γαγγλιακής κύστης (γάγγλιο), τα οποία αφαιρούνται διεξοδικά.


Τα τοιχώματα της γαγγλιακής κύστης (γαγγλίου) μετά την αφαίρεσή τους.



Κλινική εικόνα του χεριού μετά την αφαίρεση του γαγγλίου


Πριν και έξι μήνες μετά την μικροχειρουργική αφαίρεση του γαγγλίου από τη ραχιαία επιφάνεια του καρπού

3ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ


Γάγγλιο στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.  Η ανατομική ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι η κερκιδική αρτηρία (αποτελεί την μία από τις δύο βασικές αρτηρίες της άκρας χείρας), βρίσκεται κάτω και δίπλα από τη γαγγλιακή κύστη.

Μικροχειρουργική παρασκευή του γαγγλίου


Εκτομή του γαγγλίου αφού πρώτα έγινε η αφαίρεση του περιεχομένου του


Η γαγγλιακή κύστη - γάγγλιο

Η μικροχειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή αναισθησία του άνω άκρου που φιλοξενεί την κύστη.  Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30-40 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα δίχως να χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική.  Αποφεύγουμε την τοπική αναισθησία διότι σε περίπτωση μη επαρκούς αφαίρεσης του γαγγλίου τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά.
Μετεγχειρητικά πρέπει να υπάρξει μια χρονική περίδος ανάπαυσης του χεριού για διάστημα περίπου 20 ημερών.  Σε χειρόνακτες μπορεί να χρειαστεί 30 ημέρες.

Σήμερα η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών - μικροχειρουργική και η χρήση οπτικών ενισχυτών - μικροσκοπίου (surgical loops), αντιμετωπίζει οριστικά τη συχνό αυτό πρόβλημα
 

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image