ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΥΦΩΣΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΥΦΩΣΗ


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ                      ΚΥΦΩΣΗ

Η κύφωση στα παιδιά είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο το οποίο προβληματίζει γονείς και τους παιδιάτρους.  Η διαμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο επίπεδο (profile) επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την πιθανότητα εμφάνισης σπονδυλοαρθρίτιδας σε μεγαλύτερες ηλικίες.  Η σπονδυλική στήλη έχει 3 κυρτώματα: την αυχενική λόρδωση, την θωρακική κύφωση και την οσφυική λόρδωση.  Η όρθια θέση απαιτεί ισορροπία μεταξύ αυτών λόγω του ότι είναι αλληλένδετα. 

Η ευθυγράμιση των κάτω άκρων επηρεάζει επίσης την σπονδυλικκή στήλη.  Για παράδειγμα η υπερβολική οσφυική λόρδωση αντιρροπείται συνήθως από σύγκαμψη των ισχίων. 

Η κύφωση συνήθως είναι ανώδυνη.  Οι επώδυνη κύφωση χρειάζεται άμεσα έλεγχο με επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Έφηβος 16 ετών.  Εφηβική κύφωση, Νόσος του Scheuerman


Έφηβος 14 ετών με θωρακική κύφωση

Κύφωση είναι η παραμόρφωση εκείνη της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής είναι η αύξηση της οπίσθιας γωνίωσης του θωρακικού κυρτώματος στο οβελιαίο επίπεδο.
Η φυσιολογική γωνία του θωρακικού κυρτώματος είναι 20-40 μοίρες (μέθοδος μέτρησης Cobb). 


Ακτινογραφία θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.  Αύξηση γωνίωσης στους θωρακικούς σπονδύλους - 52 μοίρες - σε αγόρι 12 ετών

ΑΠΟΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΕΝΟΙ ΩΜΟΙ

Συνήθως στην καθημερινή κλινική πράξη συναντάμε παιδιά με τη λεγόμενη αποστρογγυλεμένοι ώμοι (round shoulder) η οποία είναι μια φυσιολογική παραλαγή της σπονδυλικής στήλης και κυρίως το πρόβλημα είναι κοσμητικό. 

Η ράχη είναι εύκαμπτη και μπορεί να βελτιωθεί ζητώντας από το παιδί να ευθειάσει τη ράχη του δίχως να προκαλεί μόνιμη παραμόρφωση.  Συνήθως το βλέπουμε σε έναν από του δυο γονείς του παιδιού (κληρονομούμενη σωματοδομή).


Αποστρογγυλεμένοι ώμοι σε έφηβο.


Λειτουργική διόρθωση των ώμων με άσκηση έκτατικού τύπου της ράχης


Το παιδί δεν έχει διαταραχή της σπονδυλικής στήλης στο μετωπιαίο επίπεδο


Αγόρι 9 ετών με αποστρογγυλεμένους ώμους (round shoulder).  Παρατηρούμε στη φωτογραφία εκτός του προβλήματος ψηλά στην ράχη (άνω βέλος), ότι υπάρχει και αύξηση της λόρδωσης στην οσφυική χώρα (κάτω βέλος), γεγονός που επιβαρύνει την κλινική εικόνα του ασθενούς


Πανοραμική όψη των ώμων του παιδιού.  Παρατηρείται η προς τα εμπρός κλίση των ώμων.  (Ο πατέρας του παιδιού έχει ακριβώς την ίδια κλινική εικόνα στους ώμους)


Κορίτσι 12 ετών με λειτουργική κύφωση (αποστρογγυλεμένη ράχη - round shoulder κόκκινη γραμμή) και αντιρροπιστική λόρδωση στην οσφυική χώρα.  Παρατηρείται και προπέτεια της κοιλιάς (πορτοκαλί βέλος)


Πολλές φορές κατά τον κλινικό έλεγχο παρατηρείται ότι οι ώμοι δεν βρίσκονται στο ίδιο ύψος.  Το γεγονός αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη το οποίο θα χρειαστεί έλεγχο από ειδικό ορθοπαιδικό




Κορίτσι στην εφηβεία με λειτουργική κύφωση.  Παρατηρείται η προπέτεια των ωμοπλατών και αντισταθμιστικά η προπέτεια της κοιλιάς του κοριτσιού (αντισταθμιστική λόρδωση)

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ SCHEUERMANN

Η κύφωση Scheuermann αποτελεί διαταραχή της ενδοχόνδριας οστεοποίησης που επηρεάζει τις τελικές πλάκες των σπονδύλων και τις αποφύσεις με αποτέλεσμα την εμφάνιση κηλών μεσοσπονδυλίων δίσκων εντός των σπονδύλων, σφηνοειδή παραμόρφωση των σπονδύλων και δύσκαμπτη κυφωτική θωρακοοσφυική παραμόρφωση.  Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη.  Θεωρείται ότι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα.


Νόσος του Scheuermann σε υπέρβαρο έφηβο



Σφηνοειδής παραμόρφωση των σπονδύλων που υποδηλώνει κύφωση λόγω της νόσου του Scheuermann


 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η θεραπευτική αντιμεπώπιση της νόσου του Scheuermann εξαρτάται από το ποσοστό της κύφωσης που εμφανίζει το παιδί κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης, την ηλικία (δυναμικό σκελετικής ανάπτυξης του σκελετού), και το φύλο.  Η απόφαση χρήσης του κηδεμόνα αποτελεί ένα σοβαρό γεγονός που αφορά όλη την οικογένεια.  Συνήθως πρέπει το παιδί να τον φορά 23 ώρες το 24ωρο και να τον βγάζει μόνο κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και της φροντίδας της σωματικής του υγειινής.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης της κύφωσης γίνεται κλινικά και με τον ακτινολογικό έλεγχο που θα καθορίσει ο ειδικός ορθοπαιδικός.  Η εξέλιξη της κύφωσης σταματά συνήθως με την σκελετική ωρίμανση (2,5 περίπου χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου στα κορίτσια και περίπου στα 19 έτη ζωής στα αγόρια).

Η χρήση του θωρακοοσφυικού κηδεμόνα στο παιδί ή όχι καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • η μέτρηση της κυφωτικής γωνίας στις ακτινογραφίες (μέθοδος Cobb)
  • η ηλικία του παιδιού (εναπομείναν δυναμικό σκελετικής ανάπτυξης)
  • το φύλο του παιδιού
  • ταχύτητα εξέλιξης του κυφωτικού κυρτώματος σε σχέση με τον χρόνο

Ένα παιδί - έφηβος με γωνία κύφωσης στον ακτινολογικό έλεγχο 60 μοίρες ή μεγαλύτερη η εφαρμογή του κηδεμόνα – νάρθηκα είναι άμεση

Στις περιπτώσεις όμως που σε ένα αγόρι 10 ετών και θωρακική κύφωση π.χ. 50 μοίρες με δυναμικό σκελετικής ανάπτυξης ως τα 19 χρόνια του θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νάρθηκα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Συμβουλές σωστής υγιεινής της σπονδυλικής στήλης:

  • χρήση του σωστού γραφείου και καρέκλας κατά τη διάρκεια της μελέτης
  • αποφυγή μελέτης στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή στον καναπέ
  • συστηματική και υπό σωστή καθοδήγηση σωματική άσκηση (κολύμβηση, μπάσκετ)
  • διατήρηση του σωματικού βάρους σε σωστά επίπεδα
  • αποφυγή άρσης βάρους στη παιδική ηλικία (βαριά σχολική τσάντα κρεμασμένη στου ώμους)


Η βαριά τσάντα η οποία κρέμεται στους ώμους των παιδιών αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης


Η μεταφορά της σχολικής τσάντας κατά τον τρόπο που δείχνει η εικόνα αποτελεί μια σύγχρονη και ασφαλής πρόταση
 

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image