ΙΣΧΙΟ

ΤΟ ΙΣΧΙΟ

Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φορτιζόμενες αρθρώσεις του σώματος και αποτελείται από δύο μέρη : τη μηριαία κεφαλή (femoral head) η οποία βρίσκεται στη κορυφή του μηριαίου οστούν (femur) η οποία προσαρμόζεται ανατομικά με τη κοτύλη (acetabulum), οποία αποτελεί ουσιαστικά μια θήκη η οποία βρίσκεται στη λεκάνη.
Ανάμεσα στα δύο αυτά ανατομικά στοιχεία υπάρχουν δεσμίδες ιστών που ονομάζονται σύνδεσμοι και προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση.


Τρισδιάστατη απεικόνηση των ισχίων με αξονική τομογραφία

Φυσιολογική άρθρωση του ισχίου με ομαλές αρθρικές επιφάνειες δίχως σημεία φθοράς.  Rounded socket (acetabulum) = κοτύλη,
articular Cartilage = αρθρικός χόνδρος,  femoral head = κεφαλή του μηριαίου οστού,  femur = μηριαίο οστούν


Βαριά οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Η μηριαία κεφαλή και η κοτύλη εμφανίζουν εικόνα έντονης
φθοράς του αρθρικού χόνδρου με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονης δυσκαμψίας και πόνου.
Επίσης μπορεί να υπάρχει και απώλεια του ύψους του κάτω άκρου.

Οι επιφάνειες των οστών της άρθρωσης καλύπτονται από παχύ στρώμα αρθρικού χόνδρου που τις επιτρέπει να κινούνται εύκολα και με εξαιρετικά χαμηλό δείκτη τριβών.
Στο γεγονός αυτό συνεισφέρει και το αρθρικό υγρό το οποίο λιπαίνει τις επιφάνειες δίνοντας πλεονέκτημα μεγάλης διάρκειας λειτουργίας δίχως προβλήματα.

Η άρθρωση παρακολουθείται από τα πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού για να διαπιστωθεί η ανατομική ακεραιότητα αυτού που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή βάδιση και όρθια στάση του.
Με το πέρας του χρόνου συχνά εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα η οποία αποτελεί νόσημα φθοράς του αρθρικού χόνδρου.

Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος στο ισχίο δίνει τη δυνατότητα στο θεράποντα Ορθοπαιδικό για μια αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση.

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image