ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON
Η εμφάνιση πόνου μεταξύ των δύο δακτύλων - μεταταρσίων στο πόδι πάντα εγείρει την υποψία ύπαρξης νευρώματος Morton. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι υψηλότερη στις γυναίκες της μέσης ηλικίας, σε ποσοστό 85% στο ένα πόδι, μεταξύ του 3ου -4ου δακτύλου σε ποσοστό 45% και του 2ου-3ου δακτύλου σε ποσοστό 37% . Η ύπαρξη δύο νευρωμάτων Morton στο ίδιο πόδι είναι σπάνια (ποσοστό 4%).
Νεύρωμα MORTON
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Η αιτιολογία εμφάνισης της πάθησης δεν είναι απολύτως σαφής. Τα ψηλά και στενά παπούτσια τα οποία φορούν οι γυναίκες αυξάνουν την πίεση μεταξύ των μεταταρσίων, δημιουργώντας συνθήκες ερεθισμού των νευρικών στελεχών. Ο χρόνιος ερεθισμός αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα ειδικά στις γυναίκες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Το συχνότερα εμφανιζόμενο σύμπτωμα είναι το άλγος (καυσαλγία), στο σημείο της βλάβης του νευρικού στελέχους, συνήθως ανάμεσα στο 3ο-4ο δάκτυλο ή στο ύψος των κεφαλών των μεταταρσίων (μεταταρσαλγία) ιδιαίτερα κατά τη φάση της φόρτισης του ποδιού (βάδιση, ορθοστασία, τρέξιμο). Αρχικά μπορεί να έχει μικρή ένταση και σταδιακά να εμφανίζεται επιδείνωση του πόνου ώστε ο ασθενής να καταφεύγει στη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η κλινική εξέταση θα διαχωρίσει την προέλευση του άλγους. Η κλασική δοκιμασία συμπίεσης των μεταταρσίων από το χέρι του Ορθοπαιδικού θα αναπαράγει τον πόνο –Mulder’s sign-, στο πάσχων διαμετατάρσιο διάστημα. Επίσης η προσεκτική ψηλάφηση και πίεση ανάμεσα στις κεφαλές των μεταταρσίων θα προκαλέσει άλγος στην ασθενή.
Δοκιμασία Mulder. Πρόκληση πόνου στο πόδι με την άσκηση εγκάρσιας πίεσης.
Αναπαραγωγή του πόνου με την άμεση πίεση του νευρώματος στο πάσχον διαμετατάρσιο διάστημα
ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία αποτελούν τις εξεταστικές παρακλινικές μεθόδους επιλογής για να αναδειχθεί το νεύρωμα του Morton. Οι ακτινογραφίες του πάσχοντος άκρου ποδός ουσιαστικά αποκλείει άλλες αιτίες άλγους του ποδιού.
Μαγνητική τομογραφία άκρου ποδός. Νεύρωμα Morton στο τρίτο διαμετατάρσιο διάστημα (κύκλος)