ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ - ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ

ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ - ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ


Πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Ο κύκλος εντοπίζει το σημείο το πόνου που αναφέρει ο συγκεκριμένος ασθενής


Το σημείο της φλεγμονής και των μικρορήξεων στην πελματιαία απονεύρωση


Πελματιαία απονευρωσίτιδα σε άνδρα 40 ετών.  Η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει το σημείο της φλεγμονής (κύκλος)

Το άλγος στην πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας μπορεί να οφείλεται  σε διάφορους παράγοντες  αλλά ο πιο συχνός από αυτούς αποτελεί η εγγύς πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί έναν πυκνό πλέγμα συνδετικού ιστού (κολλαγόνες ίνες), που ξεκινά από την έσω απόφυση της πτέρνας και εκτείνεται σε δέσμες μέχρι τις βάσεις των δακτύλων του ποδιού στα έλυτρα των καμπτήρων τενόντων των δακτύλων.

ΑΙΤΙΑ

Η αιτιολογία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν έχει πλήρως διασαφηνιστεί αλλά είναι γενικότερα αποδεκτό ότι μπορεί να σχετίζεται με την εκφύλιση και την δημιουργία μικρορήξεων της πελματιαίας απονεύρωσης στο σημείο έκφυσης της στη πτέρνα.  Μια οξεία βλάβη, ένας τραυματισμός δηλαδή, μπορεί να αποτελέσει ένα εναρκτήριο γεγονός πάνω στο οποίο θα ξεκινήσει η τοπική φλεγμονή, αλλά συνήθως δεν ανευρίσκεται σημείο τραυματισμού στο ιστορικό του ασθενούς.  Η μακροχρόνια τοπική φλεγμονή αποτελεί και την αιτία δημιουργίας τοπικού οστεοφύτου γνωστού ως άκανθα πτέρνης.

Περίπου το 10% των ατόμων αναπτύσσουν χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στην περιοχή.
 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 • Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν τοπικό πόνο ο οποίος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων βημάτων στο πρωί μετά την έγερσή τους από το κρεβάτι.  Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το πόδι βρίσκεται σε πελματιαία κάμψη ενώ κατά την έγερση και βάδιση αναγκάζεται να διαταθεί ξανά πατώντας στο έδαφος και προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης και επανατραυματισμό των μικρορήξεων.
 • Ο πόνος επιδεινώνεται συνήθως και μετά από περίοδο παρατεταμένης ανάπαυσης (παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας στο σινεμά, ή μετά από πολύωρη καθιστική θέση για επαγγελματικούς λόγους).
 • Η παχυσαρκία, το είδος της εργασίας (παρατεταμένη όρθια θέση), τρέξιμο μακρών αποστάσεων, και η βλαισοπλατυποδία αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της νόσου.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ – ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Η κλινική εξέταση αποτελεί ουσιαστικά τον βασικότερο παράγοντα για να τεθεί η διάγνωση της πάθησης.  Το άλγος κατά την πίεση στην εσωτερική πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας προκαλεί έντονο πόνο στον ασθενή.
 • Οι απλές ακτινογραφίες του άκρου ποδός ίσως αναδείξουν το οστεόφυτο στην πτέρνα.  Η μη ύπαρξη οστεοφύτου δεν αποκλείει την νόσο.


Ο κύκλος περικλείει την άκανθα της πτέρνας

 • Η Μαγνητική τομογραφία του ποδός αναδεικνύει τις ανατομικές λεπτομέρειες των μαλακών μορίων.


'Ακανθα πτέρνας η οποία είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας πελματιαίας απονευρωσίτιδας η οποία προκαλεί έντονο πόνο στον ασθενή

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 
 • Η αξιολόγηση της ανατομικότητας του ποδός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού προβλήματος.  Η εμφάνιση έντονης πλατυποδίας ή άλλης απόκλισης από το φυσιολογικό ανατομικό μοντέλο του ποδιού (κοιλοποδία, βλαισοπλατυποδία, πτώση μεταταρσίων, μεταταρσαλγία κα) πρέπει να υποβοηθηθεί ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις που ασκούν το έδαφος στο πόδι να κατανεμηθούν σε όλο το πέλμα και όχι σε ιδιαίτερα σημεία.  Η διενέργεια πελματογραφήματος και η κατασκευή ειδικών πελμάτων τα οποία μπαίνουν στα παπούτσια του ασθενούς αποτελεί μια πρώτη και ουσιαστική προσέγγιση του προβλήματος.
 • Η απώλεια βάρους από πλευράς του ασθενούς θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα φορτία που ασκούνται στα πέλματα ανακουφίζοντας τον πάσχων.
 • Το πρόγραμμα διάτασης της πελματιαίας απονεύρωσης το οποίο θα υποδειχθεί από τον Ορθοπαιδικό ή το φυσικοθεραπευτή σε συστηματική βάση και επί μακρόν είναι πολύ σημαντικό.
 • Η φυσικοθεραπείες με κρουστικό υπέρηχο σε συνδυασμό με άλλα μέσα φυσικοθεραπείας. αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια μέθοδο που πολλές φορές δίνει οριστική λύση.


Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο στο πέλμα του ασθενούς

 • Η χρήση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων είναι απαραίτητη για μικρό χρονικό διάστημα κατά την περίοδο των έντονων συμπτωμάτων.
 • Η τοπική έγχυση κορτιζόνης (1-3 δόσεις) αποτελεί μια εξίσου αποτελεσματική μέθοδο που θα διενεργηθεί από τον Ορθοπαιδικό χειρουργό.
 • Η κυτταρική θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma), η χρήση δηλαδή αυξητικών παραγόντων από τα αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς (1-5 δόσεις), αποτελεί την αιχμή του δόρατος αφού με την επουλωτική ισχύ των αυξητικών παραγόντων επιτυγχάνεται καταστολή της τοπικής φλεγμονής βελτιώνοντας σταδιακά τα συμπτώματα του πόνου.  Η έγχυση γίνεται σε μία συνεδρία στο ιατρείο.

Τις περισσότερες φορές λόγω της φύσης του προβλήματος ο συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων είναι αναγκαίος για την επίτευξη ενός καλού και ικανοποιητικού αποτελέσματος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την λύση αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα εφαρμοζόμενη για έναν ολόκληρο χρόνο.  Έχουν περιγραφεί πολλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Μέχρι πρόσφατα η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με διατομή – εκτομή του ημίσεως της πελματιαίας απονεύρωσης από την έκφυσή της από την πτέρνα με αφαίρεση τυχόν υπάρχουσας άκανθας αποτελούσε και αποτελεί τη πρώτη επιλογή.  Σήμερα όμως εφαρμόζεται και η αρθροσκοπική επέμβαση σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Η αρθροσκοπική ημιδιατομή της πελματιαίας απονεύρωσης αποτελεί μια μέθοδο ελαχιστης επεμβατικότητας με καλά αποτελέσματα.


Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.  Αφαίρεση του ημίσεως της πελματιαίας απονεύρωσης περιλαμβανομένης και της άκανθας της πτέρνας


Τμήμα της πελματιαίας απονεύρωσης με άκανθα πτέρνας

Η ολική χειρουργική απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης πολλές φορές οδηγεί στην εξουδετέρωση της ποδικής καμάρας αλλάζοντας δραματικά την εμβιομηχανική του ποδιού προκαλώντας μεταταρσαλγία και πόνο στην ραχιαία και έξω επιφάνεια του ποδιού.

 

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image