ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ
Ο Αχίλλειος τένοντας αποτελεί τον ισχυρότερο τένοντα του ανθρωπίνου σώματος και δημιουργείται από τη συμβολή του δικέφαλου γαστροκνήμιου μυ καθώς και του υποκνημίδιου μυ.
Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα δεν είναι σπάνια. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες το ποσοστό έχει ανέβει αρκετά πιθανόν λόγο της αύξησης των αθλητικών δραστηριοτήτων. Περίπου το 75% των ρήξεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών.
Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως:
η εκτεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών
η χρήση αντιβιοτικών και ιδιαίτερα της τάξης των Κινολών
παρατεταμένη αθλητική δραστηριότητα
διαταραχή της μηχανικής του άκρου ποδός
Συνήθως όμως η ρήξη συμβαίνει σε άτομα τα οποία δεν ασκούνται συστηματικά, άνδρες ηλικίας μεταξύ 30-50 χρόνων, τα οποία δίχως ιδιαίτερη προθέρμανση και σε συνδυασμό με υπερβάλλοντα ζήλο συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλών σωματικών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κα).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Το άτομο που παθαίνει ρήξη του Αχιλλείου τένοντα δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο κατά τη στιγμή της κάκωσης. Απλά νιώθει ένα αίσθημα λακτίσματος στην οπίσθια επιφάνεια του αστραγάλου, (κάποιος με κτύπησε με πέτρα) και αμέσως υπάρχει αδυναμία επιτέλεσης των ανατομικών κινήσεων του άκρου ποδός (σε ολική ρήξη του τένοντα).
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η κλινική εξέταση αναδεικνύει οίδημα – πρήξιμο – της περιοχής, άλγος κατά τη ψηλάφηση καθώς και αιμάτωμα. Κατά τη ψηλάφηση ο Ορθοπαιδικός θα διαπιστώσει το κενό που δημιουργείται στην πορεία του Αχίλλειου τένοντα.
Η δοκιμασία Thompson αποτελεί έναν αξιόπιστο κλινικό σημείο που ουσιαστικά μπορεί να θέσει και τη διάγνωση. Κατά τη δοκιμασία αυτή ο ασθενής τοποθετείται σε πρυνή θέση στην εξεταστική κλίνη και τα πόδια του προεξέχουν απ' αυτήν. Ο Ορθοπαιδικός συλλαμβάνει με το χέρι του τη γαστροκνημία (γάμπα) και τη συνθλίβει. Αν ο Αχίλλειος τένοντας είναι ακαίρεος τότε το πόδι θα κινηθεί πελματιαία. Αν ο τένοντας είναι κομμένος το πόδι θα παραμείνει ακίνητο όσο και άν πιεστεί από τον Ορθοπαιδικό η γαστροκνημία.
Μερικές φορές ο ασθενής αν και υπάρχει πλήρης ρήξη του τένοντα έχει την ικανότητα να κινητοποιήσει το πόδι πελματιαία. Το γεγονός αυτό συμβαίνει διότι στην κίνηση αυτή υποβοηθά ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας και οι μακρύς καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Ο ασθενής όμως δεν μπορεί να βαδίσει στις μύτες των ποδιών του.
Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία επισφραγίζουν τη διάγνωση απεικονίζοντας ουσιαστικά τη ρήξη του τένοντα
Μερική ρήξη Αχίλλειου τένοντα
Πλήρης ρήξη του Αχίλλειου τένοντα
ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ. ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΦΗ.
ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ - ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΦΗ
Η διαδερμική συρραφή του Αχίλλειου τένοντα αναπτύχθηκε για να βελτιώσει τα λειτουργικά αποτελέσματα καθώς και να ελαχιστοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους από την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Ο χειρουργικός χρόνος είναι αρκετά μικρότερος και δεν ξεπερνά τα 25 έως 35 λεπτά, (μικρότερος και ο χρόνος της γενικής αναισθησίας που λαμβάνει ο ασθενής)