ΡΗΞΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος που τραυματίζεται λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άλλους συνδέσμους της άρθρωσης. Αποτελεί έναν από τους πολλούς συνδέσμους που ενώνουν το μηριαίο οστούν με τη κνήμη.
Πάνω από το 95% της λειτουργίας του είναι να περιορίζει την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Αποτελεί δηλαδή ένα είδος χαλινού που προστατεύει την άρθρωση να μη υποστεί οπίσθιο εξάρθρημα.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από τη συνένωση του μηριαίου οστού, της κνήμης και της επιγονατίδας. Τα οστά ενώνονται μεταξύ τους με τους συνδέσμους. Υπάρχουν τέσσερεις μεγάλοι σύνδεσμοι στην άρθρωση του γόνατος οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο να διατηρούν σταθερή την άρθρωση.
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος ξεκινά από μια περιοχή στην ενδαρθρική επιφάνεια του έσω μηριαίου κονδύλου και καταλήγει σε μια οβάλ περιοχή στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης αρκετά κάτω από το ύψος της αρθρικής επιφάνειας.
Αποτελείται από δύο δέσμες, η μία ισχυρότερη και παχύτερη και ονομάζεται έξω-πρόσθια δέσμη η οποία είναι ενεργή στην κάμψη του γόνατος και μια μικρότερη δέσμη την έσω-οπίσθια και είναι ενεργή όταν το γόνατο είναι σε έκταση.
O οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (posterior cruciate ligament), όπως φαίνεται στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος.
Μαγνητική τομογραφία γόνατος. Φυσιολογική απεικόνηση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (βέλος)
Μαγνητική τομογραφία στο γόνατο, οπίσθια προβολή, το βέλος δείχνει τον φυσιολογικό οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ
Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η άσκηση δύναμης στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος με κατεύθυνση προς τα πίσω και η διεθνής ορολογία του είναι ‘’dashboard injury”.
Στους αθλητές μπορεί να συμβεί από μια μεγάλη κάμψη του γόνατος πάνω στο οποίο πέφτει όλο το βάρος του σώματος. Αντιθέτως με τις κακώσεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου οι ασθενείς συνήθως δεν αισθάνονται κάποιο θόρυβο μέσα στην άρθρωσης τη στιγμή της κάκωσης και για τον λόγο αυτό δε μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια το τι έχει συμβεί.
Ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μετά από κάκωση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Τα τυπικά συμπτώματα που νιώθει ο ασθενής μετά από κάκωση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι:
• Πόνος και οίδημα (πρήξιμο), που συμβαίνουν αμέσως μετά τη κάκωση
• Δυσκαμψία του γόνατος, δυσκολία επιτέλεσης των κινήσεων λόγω του οιδήματος
• Δυσκολία στη βάδιση
• Αίσθημα αστάθειας στην άρθρωση
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τον μηχανισμό της κάκωσης καθώς και η κλινική εξέταση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διάγνωση της ρήξης του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου.
Κατά την κλινική εξέταση ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει κατά πόσο η κνήμη μετακινείται προς τα πίσω σε σχέση με το μηρό, παράδοξα σε σύγκριση με το υγιές γόνατο.
Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν επιπλέον τραυματισμούς όπως οι υπόλοιποι σύνδεσμοι του γόνατος καθώς και οι μηνίσκοι. Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος θα ελέγξει για την ύπαρξη κατάγματος ή εξαρθρήματος.
Κλινική εξέταση του γόνατος. Ο Ορθροπαιδικός ελέγχει την ακεραιότητα του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου σπρώχνοντας με δύναμη τη κνήμη προς τα πίσω.
Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τον έλεγχο της ακεραιότητας των μαλακών μορίων όπως οι σύνδεσμοι, οι μηνίσκοι και οι αρθρικοί χόνδροι.
Το βέλος δείχνει τη ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου.