Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Εξειδικευθείς στη Ρομποτική και Αρθροσκοπική Χειρουργική των Αρθρώσεων, Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων, Heidelberg Germany
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος. Συμβάλει στη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία του. Η ρήξη του συνδέσμου αποτελεί τη συχνότερη συνδεσμική κάκωση της άρθρωσης και συμβαίνει κυρίως σε αθλητές κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους αλλά συναντάται και σε τροχαία καθώς και σε εργατικά ατυχήματα.
Το 80% των ρήξεων δεν απαιτεί βίαιη σωματική επαφή αλλά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ξαφνικής στρέψης του γόνατος πέραν κάποιου ορίου.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξησης των ρήξεων του προσθίου χιαστού στα παιδιά και αυτό αιτιολογείται λόγω της εκτεταμένης συμμετοχής αυτών στα αθλήματα. Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπαθείς στον συγκεκριμένο τραυματισμό. Το γεγονός αυτό έως σήμερα δεν έχει αιτιολογηθεί ικανοποιητικά.
Πιθανολογείται ότι συμβάλουν η μικρότερη ισχύς των μυϊκών ομάδων που περιβάλουν την άρθρωση, η ανατομική της λεκάνης σε σχέση με τα κάτω άκρα καθώς και η γενικότερη συνδεσμική χαλαρότητα που προκαλούν οι γυναικείες ορμόνες.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος. Πήρε το όνομά του από την πορεία που διαγράφει μέσα στην άρθρωση και τη σχέση που έχει με τον οπίσθιο χιαστό.
Η κύρια λειτουργία του είναι να περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό καθώς και να ελέγχει την υπέρμετρη στροφική λειτουργία της άρθρωσης.
Ανατομική των συνδέσμων του γόνατος - αιτία ρήξης και αντιμετώπιση
Σχηματική απεικόνιση της κινηματικής του γόνατος, Ο ρόλος του πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου.
Το κόκκινο βέλος δείχνει τον ακέραιο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο έτσι όπως απεικονίζεται στην μαγνητική τομογραφία του γόνατος
Σχηματική απεικόνιση του γόνατος με τα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης. Στο κέντρο της εικόνα βρίσκεται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (anteriorcruciateligament).
Σχηματική απεικόνιση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου.
* · με τη γρήγορη και απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης
* · απότομο σταμάτημα ενώ τρέχουμε
* · κατά τη διάρκεια της προσγείωσης μετά από ένα άλμα
* · άμεση βίαιη επαφή
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Κατά τη στιγμή της ρήξης του συνδέσμου μπορεί να ακουστεί ένας χαρακτηριστικός θόρυβος μέσα από την άρθρωση. Ο ασθενής συνήθως εμφανίζει:
· πόνο και οίδημα στο γόνατο (πρήξιμο)
· απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης
· ευαισθησία στην ψηλάφηση
· δυσκολία στη προσπάθεια βάδισης
Εάν ο αθλητής παρά την σοβαρή κάκωση που υπέστη προσπαθήσει να συνεχίσει την άθληση τότε υπάρχει κίνδυνος λόγω της αστάθειας του γόνατος να προκαλέσει βλάβη και σ’ άλλα στοιχεία όπως οι μηνίσκοι και ο αρθρικός χόνδρος.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να σταματήσει κάθε περαιτέρω δραστηριότητα και να τοποθετήσει πάγο καθώς και να σηκώσει το πάσχον άκρο ψηλά (υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς) ώστε να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο οίδημα.
Η επίσκεψη στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε με τη κλινική εξέταση καθώς και με τον παρακλινικό έλεγχο (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), να καθοριστεί το είδος της κάκωσης και να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο Ορθοπαιδικός μετά τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού σε σχέση με τη κάκωση αλλά και τη γενικότερη υγεία του παιδιού θα προχωρήσει σε μια λεπτομερής κλινική εξέταση του πάσχοντος γόνατος.
Η εξέταση θα καθορίσει τη φύση του προβλήματος και ουσιαστικά θα θέσει τη διάγνωση. Η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο και θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.
Η εξέταση της άρθρωσης με μαγνητική τομογραφία θεωρείται απαραίτητη αφού έχει τη ικανότητα λεπτομερούς απεικόνισης της ανατομίας της, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό να αξιολογήσει όλες τις δομές της.
Συνοδοί τραυματισμοί που συναντώνται είναι:
• ρήξη του μηνίσκου
• βλάβη στον αρθρικό χόνδρο
• απόσπαση οστικού τμήματος στο σημείο κατάφυσης του συνδέσμου στη κνήμη
• πολλαπλές ρήξεις συνδέσμων (έξω πλάγιος, έσω πλάγιος, οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος) (σπάνιο).
Η ακριβής προεγχειρητική διάγνωση θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
Η αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στα αθλήματα αύξησε και τα ποσοστά των κακώσεων του γόνατος και όχι μόνον. Στο παιδί με το τραυματισμένο γόνατο που εμφανίζει ξαφνικό έντονο οίδημα (πρήξιμο), η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συμβαίνει σε ποσοστό 10-65%. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η πιθανότητα ρήξης και άλλου συνδέσμου ή η απόσπαση οστικού τμήματος από τη κνήμη.
Η πλειονότητα των ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου στα παιδιά συμβαίνει στην εφηβεία. Η προσπάθεια αντιμετώπισης των μικρών ασθενών συντηρητικά - δίχως αρθροσκοπική επέμβαση-, έχει φτωχά αποτελέσματα διότι θέτει σε κίνδυνο τους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο, λόγο της δημιουργούμενης αστάθειας, προδικάζοντας έτσι την πρόωρη εκφυλιστική διεργασία της άρθρωσης.
Οι συζευτικοί χόνδρου (κόκκινα βέλη), αποτελούν τα σημεία ανάπτυξης των οστών. Κατά τη διάρκεια της συνδεσμοπλαστικής χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα ανάπτυξης των οστών στους εφήβους.