ΧΡΟΝΙΑ ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ
 

Ασθενής 38 ετών υπέστη ρήξη του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου από την κατάφυση αυτού στη κερκίδα,  στο δεξί άνω άκρο μετά από απότομη άρση βάρους.

Αρχικά η αντιμετώπιση της κάκωσης βασίστηκε στη φυσικοθεραπεία η φιλοσοφία της οποίας ήταν η ενδυνάμωση των υγιών μυικών ομάδων του βραχίονα ώστε να καλύψουν την απώλεια της δύναμης που θα επέφερε η ρήξη του δικεφάλου.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ασθενούς εκτός της απώλειας της μυϊκής ισχύος ήταν το αισθητικό αποτέλεσμα του τραυματισμού.

Το χειρουργείο έγινε περίπου ένα έτος μετά τον τραυματισμό.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου διαπιστώθηκε μεγάλο έλλειμμα περίπου 12 εκατοστών στη περιοχή του βραχιονίου διότι το εναπομείναν κολόβωμα του τένοντα του δικεφάλυ είχε σοβαρά συρρικνωθεί και δεν είχε καθόλου διατατική ικανότητα ώστε να καλύψει το κενό.

Ελήφθησαν τένοντες από το κάτω άκρο και τοποθετήθηκαν στη πάσχουσα περιοχή και αντικατέστησαν τον τένοντα του δικεφάλου.
 


Με την χειρουργική επέμβαση αυτή αντιμετωπίζονται και τα δύο προβλήματα του ασθενούς, το λειτουργικό με τη σταδιακή αποκατάσταση της μυικής ισχύος καθώς και η αποκατάσταση του αισθητικού θέματος αφού πλέον αναδημιουργήθηκε ο τένοντας, καλύφθηκε το κενό στο βραχίονα με αποτέλεσμα την ομαλή εμφάνιση του άνω άκρου.

Ο ασθενής ξεκινά νέο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μετεγχειρητικά για την αποκατάσταση της μυϊκής ισχύος του άνω άκρου.


Μετά το χειρουργείο

Η χειρουργική επέμβαση αυτή αποτελεί μια εξειδικευμένη επέμβαση και απαιτεί εμπειρία και γνώση στην χειρουργική των τενόντων.

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image