ΓΟΝΑΤΟ

ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και η πιο ευπαθής. Η άρθρωση αποτελείται από τρία οστά: το μηριαίο οστούν, τη κνήμη και την επιγονατίδα.

Αποτελείται από τέσσερεις βασικούς συνδέσμους τον πρόσθιο χιαστό, τον οπίσθιο χιαστό οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην άρθρωση, καθώς επίσης τον έσω πλάγιο σύνδεσμο και τον έξω πλάγιο σύνδεσμο που βρίσκονται στην έσω και έξω επιφάνεια του γόνατος αντίστοιχα.

Ο ρόλος των συνδέσμων είναι να ενώνει τα οστά που απαρτίζουν την άρθρωση εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σταθερότητά αυτής.

Τα οστά μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από χόνδρο ο οποίος αποτελεί μια θαυμαστή κατασκευή μείωσης των τριβών ανάμεσα στα οστά.

Μέσα στην άρθρωση του γόνατος, έσω και έξω βρίσκονται οι δύο ημικυκλικές ινοχόνδρινες κατασκευές – ο έσω και ο έξω μηνίσκος - οι οποίοι προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση και λειτουργούν και ως αποσβεστήρες των κραδασμών που δέχεται αυτή.

Η άρθρωση καλύπτεται σαν γάντι από τον θύλακο ο οποίος στην εσωτερική του επιφάνεια καλύπτεται από τον υμένα που παράγει και το πολύτιμο αρθρικό υγρό το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό λιπαντικό παράγοντα της άρθρωσης, καταφέρνοντας να φθάσει τον δείκτη τριβής κοντά στο μηδέν σε φυσιολογικά γόνατα.

Όλα τα μέρη του γόνατος λειτουργούν αρμονικά. Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του ατόμου καθώς επίσης και οι εκφυλιστικού τύπου οστεοαρθροπάθειες λόγω ηλικίας, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και απώλεια της φυσιολογικής κίνησης του γόνατος.


Μαγνητική τομογραφία γόνατος σε άνδρα 21 ετών.  Φυσιολογική εικόνα


Μαγνητική τομογραφία του γόνατος, οβελιαία προβολή

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image