ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΙΣΧΙΟΥ

ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ ΟΣΤΟΥ (ΙΣΧΙΟΥ)

Υποκεφαλικό κάταγμα του μηριαίου οστού - ισχίου, (βέλος)

Το υποκεφαλικό κάταγμα του μηριαίου θεωρείται ενδαρθρικό κάταγμα εν αντιθέση με το διατροχαντήριο που θεωρείται εξωαρθρικό.  Η φύση του ενδαρθρικού κατάγματος περιλαμβάνει και την αιμάτωση της κεφαλής του μηριαίου οστού η οποία πολλές φορές διαταράσεται καθώς τραυματίζονται και τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τη κεφαλή του μηριαίου οστού.  Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία για τη φύση της αντιμετώπισης του κατάγματος αυτού.

Το υποκεφαλικό κάταγμα αποτελεί ένα από τα συχνότερα κατάγματα που συμβαίνουν σε άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας.  Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων ποσοστών εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις ηλικίες αυτές.  Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η μειωμένη ισορροπία, οι μυικές ατροφίες, η ελάττωση της όρασης, οι νευρομυικές παθήσεις και πολλές φορές οι διαταραχές της σίτησης - υποσιτισμός των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Συνήθως εμφανίζεται μετά από πτώση του ατόμου επί του εδάφους δίχως να χρειάζεται ιδιαίτερη βία στις μεγάλες ηλικίες.  Σε νεώτερες ηλικίες μπορεί να συμβεί αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για να προκληθεί.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η κλινική εικόνα του ατόμου που εμφανίζει κάταγμα στη περιοχή του ισχίου είναι χαρακτηριστική και περιλαμβάνει:

  • έντονο άλγος στη περιοχή της βουβωνικής χώρας (το σημείο που ενώνεται ο μηρός με τη λεκάνη)
  • αδυναμία κινητοποίησης του ασθενούς ο οποίος παραμένει στο σημείο της πτώσης ώσπου να του παρασχεθεί βοήθεια
  • αδυναμία κίνησης του πάσχοντος κάτω άκρου
  • το κάτω άκρο που τραυματίστηκε συνήθως φαίνεται πιο κοντό και το πέλμα είναι στραμμένο προς τα έξω

Ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στη κλινική με τη βοήθεια ασθενοφόρου όπου και θα υποβληθεί σε κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο για τη επιβεβαίωση της διάγνωσης.

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

ALΜIS - ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η μοντέρνα τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου ALMIS αφορά στη μικρής επεμβατικότητας αντικατάσταση της άρθρωσης αφού κατά την προσπέλαση της δεν διαταράσσονται οι μυϊκές δομές (δεν κόβονται), αλλά διαχωρίζονται δημιουργώντας ένα ‘ανατομικό παράθυρο’ μέσα από το οποίο διενεργείται η επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα της ALMIS μεταξύ άλλων είναι η άμεση και ανώδυνη κινητοποίηση του ασθενή μετά το χειρουργείο γεγονός που ελαχιστοποιεί τις ημέρες νοσηλείας και επιτρέπει στον ασθενή στη γρηγορότερη επαναφορά του στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου ALMIS σε σχέση με άλλες μεθόδους μικρής επεμβατικότητας είναι ότι δεν χρησιμοποιεί μηχανικό σύστημα έλξης του κάτω άκρου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές.


Δείτε το άρθρο

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 

Η αντιμετώπιση του υποκεφαλικού κατάγματος του μηριαίου οστού (ισχίου) είναι κυρίως χειρουργική.  Ο στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η σταθεροποίηση του κατάγματος και η όσο το δυνατό γρηγορότερη ορθοστάτηση και κινητοποίηση του ασθενούς.

Σήμερα η σύγχρονη Ορθοπαιδική χειρουργική, με την εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών καθώς και της μεταλλουργίας των υλικών οστεοσύνθεσης ή αντικατάστασης των αρθρώσεων, μπορεί να προσφέρει στον ασθενή τη δυνατότητα να δεχθεί ένα χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας - minimally invasive surgery - γεγονός το οποίο σημαίνει μικρή χειρουργική τομή και διαχωρισμός δίχως κόψιμο των μυικών ομάδων με αποτέλεσμα την έγερση και βάδιση του ασθενούς ακόμα και την ίδια ημέρα του χειρουργείου ανώδυνα, Fast Track.
 

ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η ήλωση της μηριαίας κεφαλής με ειδικούς αυλοφόρους κοχλίες τιτανίου αποτελεί την χειρουργική μέθοδο επιλογής σε νέους ασθενείς που ο κύριος στόχος είναι η διατήρηση της κεφαλής και όχι η αντικατάστασή της. Η επέμβαση διενεργείται από μικρή οπή του δέρματος με την υποβοήθηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.  Η διάρκεια του χειρουργείου δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά και γίνεται συνήθως με γενική ή ραχιαία αναισθησία.


Υποκεφαλικό κάταγμα του μηριαίου αριστερά σε γυναίκα 52 ετών μετά από βίαιη πτώση επί του εδάφους


Κοχλίωση της μηριαίας κεφαλής με αυλοφόρους κοχλίες τιτανίου (τρεις)

Η κοχλίωση του υποκεφαλικού κατάγματος αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική επιλογή.  Η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης για τα επόμενα δύο χρόνια από το χειρουργείο είναι εντατική διότι μπορεί να εμφανιστεί η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής σε ποσοστό 12-33%, καθώς και η μη πόρωση του κατάγματος σε ποσοστό 15-33% και αυτό διότι κατά τη διαρκεια του κατάγματος τραυματίζονται ανεπανόρθωτα τα τροφοφόρα αγγεία της μηραιάς κεφαλής.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται η σταθεροποίηση των καταγμάτων το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που συμβαίνουν αφού βέβαια το επιτρέπει η γενικότερη υγεία του ασθενούς.
 

ΗΜΙΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Η ημιαρθροπλαστική του ισχίου σημαίνει ότι διενεργείται η αντικατάσταση της σπασμένης μηριαίας κεφαλής και όχι η οστεοσύνθεσή της. 

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενής που έχουν περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η άμεση έγερση και βάδιση την ίδια ημέρα του χειρουργείου.  Σήμερα η επέμβαση γίνεται με τη μέθοδο αρθροπλαστικής ALMIS, η οποία ανήκει στις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας.


Υποκεφαλικό κάταγμα αριστερού μηριαίου παρεκτοπισμένο σε γυναίκα ασθενή 81 ετών


Ημιαρθροπλαστική του ισχίου αριστερά με τη μέθοδο ALMIS

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ALMIS

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί τη χειρουργική μέθοδο επιλογής σε ασθενής μεταξύ 65 και 80 ετών. Η νέα μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ισχίου στον κόσμο διενεργείται με μικρή τομή του δέρματος και διαχωρισμό των μυικών ομάδων του ισχίου - αναίμακτο χειρουργικό μονοπάτι - φτάνοντας στη πάσχουσα άρθρωση και αντικαθιστώντας την. 

Ανήκει στις επεμβάσεις minimally invasive, με χειρουργικό χρόνο 90 - 100 λεπτών και γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.


Υποκεφαλικό κάταγμα μηριαίου δεξιά, σε γυναίκα 72 ετών


Αρθροπλαστική ισχίου ALMIS δεξιά

Το μεγάλο πλεονέκτημα της αρθροπλαστικής ισχίου ALMIS είναι η ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς δίχως πόνο στη πάσχουσα άρθρωση, η φόρτιση του πάσχοντος σκέλους αρχικά με την υποβοήθηση τραπεζοειδούς βακτηρίας (περπατούρα), για 10 - 15 ημέρες και μετά δίχως αυτή. 

Η παραμονή στη κλινική είναι 2 ημέρες και δεν είναι απαραίτητο η μεταφορά του ασθενή σε κέντρο αποκατάστασης.  Η αυτοεξυπηρέτηση είναι άμεση δίχως να χρειάζεται ο ασθενής να είναι κλινήρης με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης θρομβοεμβολικής νόσου.
 

Arthro Heal Clinic, www.arthrohealclinic.gr link image